Le Greche – Παγωτό για βιτρίνα κοσμηματοπωλείου (νέα άφιξη)
Πότε θα κατέβουμε, στο κέντρο; Έμαθα ότι τον Ιούλιο, άνοιξε ένα μαγαζί, στο Σύνταγμα, με ψαγμένο παγωτό, είπα στον πολύ αγαπημένο φίλο μου, Γιώργο. Πάμε μαζί, να δούμε πώς είναι;
Πού ακριβώς είναι; Πώς το λένε; Μου ζητούσε πληροφορίες, χωρίς, όμως, να φαίνεται να συμμερίζεται την αδημονία μου.
Μητροπόλεως 16. “Le Greche”, λέγεται.
Φτάνουμε λοιπόν. Ένα μικρό, κομψό κατάστημα, με μία βιτρίνα που σε βάζει, αμέσως, σε ένα ξεχωριστό κλίμα. Εντυπωσιακές, αλλά ταυτοχρόνως φινετσάτες τούρτες παγωτό, πολύ ιδιαίτερα χωνάκια, κυπελάκια με παγωτό (δείγματα των θησαυρών που θα συναντήσουμε στα ενδότερα), τα πιο πρωτότυπα σαντουιτσάκια παγωτού που έχω δει ποτέ και ένα ζουμπουρλούδικο brioche γεμιστό με παγωτό (!) και γαρνιρισμένο με λίγη σαντιγύ!
Μα ποιος / ποιοι τα φτιάχνουν όλα αυτά, στο “Le Greche”; Δύο Ελληνίδες, φυσικά:
-
Εύη Παπαδοπούλου – η δημιουργός
-
Μαριλού Γραμμένου – η βοηθός.
Μαθηματικός η Εύη Παπαδοπούλου και Χημικός Τροφίμων η Μαριλού Γραμμένου, παρασκευάζουν, καθημερινά, ολόφρεσκο gelato ιταλικού τύπου, στο εργαστήριο του “Le Greche”, στην Αγία Παρασκευή.
Μέσα στη gelateria υπάρχει ένας πίνακας, στον οποίο αναφέρονται όλες οι γευστικές επιλογές – τα παγωτά, όμως, δεν τα βλέπεις. Βρίσκονται κλεισμένα και βυθισμένα, μέσα σε ανοξείδωτα, σκεπασμένα δοχεία – σαν καλά κρυμμένα μυστικά σε διαστημικές κάψουλες.
“Είναι απαραίτητο αυτό, για να διασφαλίζεται η ποιότητα του παγωτού” – μας εξηγεί η Εύη
Παπαδοπούλου. “Το γνήσιο παγωτό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον αέρα, διότι οξειδώνεται”. ‘Το αληθινό παγωτό δεν μπορεί να σταθεί σε βιτρίνα ανοιχτού τύπου”.
Gourmate: Κα Παπαδοπούλου, πώς αποφασίσατε να μπείτε επαγγελματικά σε αυτόν το χώρο;
Εύη Παπαδοπούλου: Όταν γνώρισα τον σπουδαίο Ιταλό gelatiere, Francesco Palmieri που μου δίδαξε, στην Ιταλία, την τέχνη του παγωτού. Του χρωστάω τα πάντα!
Gourmate: Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παγωτών που δημιουργείτε;
Εύη Παπαδοπούλου: Οι συμπυκνωμένες γεύσεις, χωρίς ενσωματωμένο αέρα. Οι αυθεντικές και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Η φρεσκάδα των υλικών.
Μαριλού Γραμμένου: 3 φορές την εβδομάδα, ψωνίζουμε από τη λαϊκή. Μερικά από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε: φρέσκο γάλα, κρέμα γάλακτος, ανθότυρο, μασκαρπόνε, κρόκο αυγού, βανίλια Μαδαγασκάρης.
Εύη Παπαδοπούλου: Τα παγωτά μας δεν περιέχουν συνθετικά λιπαρα (μαργαρίνη, φοινικέλαιο κ.λ.π). Έχουν λίγα λιπαρά (7% – 8%) – τα σορμπέ δεν έχουν καθόλου – και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Gourmate: Όταν ήσασταν παιδί, τρώγατε πολλά παγωτά; Ποιες γεύσεις παγωτού ανακαλείτε στη μνήμη σας από την παιδική σας ηλικία;
Εύη Παπαδοπούλου: Όχι, όταν ήμουν μικρή, δεν έτρωγα πολλά παγωτά. Εκείνο που θυμάμαι πιο πολύ είναι τα παγωτά σάντουιτς και το παγωτό που έφτιαχνε η γιαγιά μου, χρησιμοποιώντας έτοιμο μείγμα παγωτού σε σκόνη.
Gourmate: Ποια γεύση παγωτού “φεύγει” περισσότερο;
Εύη Παπαδοπούλου: Το παγωτό φιστίκι.
Gourmate: Όπως διαβάζουμε και στον πίνακα, έξω από το “Le Greche”, χρησιμοποιείτε πολλά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα: Σύκα Καλαμάτας, κορινθιακή σταφίδα, λεμόνια από το Άργος, ανθότυρο Κρήτης, πορτοκάλια από τη Λακωνία, αλλά και μοσχάτο κρασί Λήμνου, γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, κ.ά. Γιατί φιστίκι από τη Σικελία;
Εύη Παπαδοπούλου: Διότι για να φτιάξουμε παγωτό φιστίκι, πρέπει το φιστίκι να είναι σε μορφή πάστας – και αυτό γίνεται με ειδικά μηχανήματα, ώστε να μη βγει το λάδι του φιστικιού. Όμως, ελληνική πάστα φιστικού, δεν έχουμε βρει.
Gourmate: Οι πελάτες του “Le Greche” είναι περισσότεροι Έλληνες ή ξένοι τουρίστες;
Εύη Παπαδοπούλου: Στην αρχή, περισσότεροι ήταν οι τουρίστες. Τώρα, περισσότεροι είναι οι Έλληνες.
Gourmate: Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο σημείο για να ανοίξετε το “Le Greche”;
Εύη Παπαδοπούλου: Αγαπώ πολύ το κέντρο και θεωρώ την οδό Μητροπόλεως έναν από τους ομορφότερους δρόμους της Αθήνας. Να σας πω ότι και ο παππούς μου, ο οποίος ασχολούνταν με το χονδρεμπόριο τροφίμων, είχε κατάστημα στην ευρύτερη περιοχή – στην Ευριπίδου. Στο χώρο που βρίσκεται, τώρα, το “Le Greche”, στεγαζόταν ένα κοσμηματοπωλείο.
Gourmate: Ε, και τα παγωτά σας, μπιζουδάκια είναι! Παγωτά για βιτρίνα κοσμηματοπωλείου!
Σημείωση: Τις εντυπώσεις μας από τις ιδιαίτερες γεύσεις που δοκιμάσαμε, θα τις διαβάσετε στο επόμενο post του Gourmate.